Winkelen in coronatijd

20200316 17467Enkele winkels zijn dicht in Winkelcentrum Buytenwegh, maar de meeste winkels in het centrum ontvangen nog heel graag klanten. De restaurants en het cafetaria in het winkelcentrum moeten van de overheid de deuren sluiten tot en met 6 april, maar bezorgen en afhalen mag nog wel.

De restaurants in het winkelcentrum, Hong Yun, Djawa Asli en Cafetaria Buytenwegh zijn op last van de overheid gesloten. Ook Terre des Hommes, Reakt, Ambachtewerkplaats Piëzo en kapsalon Mira hebben uit voorzorg de deuren gesloten. Andere winkels in het centrum zijn wel open, soms met extra maatregelen voor de hygiëne.

 

Hamsterwoede en nieuwe voorraad

Ook de supermarkten in Winkelcentrum Buytenwegh hebben te maken gekregen met de hamsterwoede, die donderdagmiddag 12 maart al begon. Supermarktmanager Juffermans van de Jumbo: "We doen ons uiterste best om de winkel weer zo snel mogelijk volledig te bevoorraden, maar het is lastig. We vragen klanten om een beetje flexibel te zijn, er is voedsel genoeg te koop. We doen wat we kunnen en daarbij hoort ook extra vaak schoonmaken in de winkel." De kassières vragen de klanten om zoveel mogelijk met pin te betalen en houden extra afstand. De Jumbo stelt geen maximum per klant in van gewilde producten, zoals toiletpapier. Aan personeel in de winkel is in ieder geval geen tekort, omdat veel van de jongere personeelsleden nu vrij zijn van school en extra tijd hebben om te komen werken.

Ook het filiaal van het Kruidvat heeft te maken met enkele lege schappen, zoals bij de handzeep en paracetamol. "Maar we krijgen meerdere keren per week nieuwe leveringen", vertelt filiaalhoudster Joke Boin, "Ik hoop dat we snel weer op voorraad zijn". Het Kruidvat heeft wel enkele beperkingen op het aantal artikelen dat klanten mogen kopen. "Voor geneesmiddelen geldt: maximaal 3 doosjes per klant, om te voorkomen dat andere klanten mis grijpen", vertelt Joke. Bij het Kruidvat kunnen producten zoals babyvoeding ook online besteld worden. Deze producten zijn dan in de winkel op te halen voor de klanten. 

 

20200316 17469Bakkerij Elif: Afhalen én bezorgen

Bakkerij Elif heeft de zitplaatsen in zijn zaak tijdelijk weg gehaald, klanten mogen afhalen of laten hun eten bezorgen, maar in de zaak opeten mag niet. "Er is veel onduidelijkheid bij de ondernemers", verzucht de medewerker van Elif, "We weten echt niet waar we nu precies aan moeten voldoen!"

Maandagmiddag 16 maart maakte de overheid een einde aan die onzekerheid, op de website van de rijksoverheid stond te lezen dat zowel afhalen als bezorgen toegestaan is, enkel ter plaatse opeten mag niet. Bakkerij Elif bezorgt via Thuisbezorgd.nl, waar uit de ruime menulijst gekozen kan worden.

ZA_logo_2018_klein.jpgalexanderhaarmode.pngbigbazar.pngbkj_bloemist.jpgbuytenwegh-apotheek.pngdjawa.pnghongyun.pngjongerius.pngjumbo.pngkruidvat.pnglidl.pngmettza_-_klein.pngmitraklein2.jpgmtc.pngpizza_il_mondo.jpgpolat.pngreakt.jpgterredeshommes.pngxbaran-market.pngzeeman.png