Winkelcentrum is afspiegeling van de wijk

wijkagent Kiffens 1“Ik zeg altijd: een wijk moet leven! Buytenwegh is een wijk met wat problemen, maar daar ligt juist de uitdaging. Dan kan je ook echt een bijdrage leveren”. Aan het woord is Gerard Kiffen, wijkagent in Buytenwegh.

De wijkagenten van De Leijens, Ben Boomgaard, en Buytenwegh, Gerard Kiffen en Rob Doorneveld, hebben een gezamenlijk kantoor in de wijkpost van Buytenwegh, midden in het winkelcentrum. Toch zijn de wijken heel verschillend, vertelt Gerard, wat ook te maken heeft met de verschillen in woningbouw en bewoners.

Het Winkelcentrum in Buytenwegh noemt Gerard een goede afspiegeling van de wijk met winkels en horeca, maar ook een gezondheidscentrum en Reakt, een centrum voor dagbesteding. “Dit is de maatschappij, iedereen moet kunnen meedoen”, aldus Gerard. Zo kan het dus voorkomen dat in het winkelcentrum mensen met een verslavingsachtergrond rondlopen. “Maar dat mensen er wat anders uit zien, is nog geen overlast! We zijn niet allemaal hetzelfde, dat maakt het werk juist interessant”.

 

In gesprek

Overlast oplossen doet Gerard het liefst door met mensen in gesprek te gaan. Handhaven doe je allereerst door met elkaar te praten en eventueel een waarschuwing te geven. Gerard Kiffen heeft al 17 jaar ervaring als agent in Zoetermeer, waarvan de laatste 3 jaar in Buytenwegh. Hij heeft in die tijd de aanpak zien veranderen: “We proberen nu meer de individu aan te pakken. Als je de juiste poppetjes uit de groep te pakken hebt, is de criminele groep ook in een keer verdwenen”.

 

Verbinding

wijkagent Kiffens 2De wijkagenten zijn ook geregeld op straat en in het winkelcentrum te zien, die zichtbaarheid is belangrijk. Zij zijn ook een vast aanspreekpunt in de wijk en kennen de bewoners. Voor Gerard is de verbondenheid met de buurt heel belangrijk. Politieagenten die vanuit het hoofdkantoor werken worden soms opgeroepen voor 1 opdracht van bijvoorbeeld overlast. Zij lossen dit op en gaan dan weer weg. De wijkagent blijft echter jarenlang verbonden aan de wijk en kan dan ook de aanpak ‘finetunen’ en aanpassen op de buurt.

 

Spreekuur

Het inloopspreekuur van de wijkagenten is iedere dinsdag van 14.00 tot 15.00 uur in de wijkpost aan de Hannie Schaftrode 142.

alexanderhaarmode.pngbigbazar.pngbkj_bloemist.jpgbuytenwegh-apotheek.pngdjawa.pnghigh_end_tattoos.pnghongyun.pngjongerius.pngjumbo.pngkruidvat.pnglidl.pngmettza.pngmitraklein.JPGmtc.pngpizza_il_mondo.jpgpolat.pngreakt.jpgterredeshommes.pngxbaran-market.pngzeeman.png